Pregradi ponovno petica za transparentnost

Institut za javne financije objavio je novu analizu transparentnosti proračuna lokalnih jedinica koja pokazuje da županije, gradovi i općine iz godine u godinu napreduju kada je u pitanju transparentnost financija i proračuna pa je ovo prvo istraživanje u kojemu nema niti jednog grada koji nije objavio svoje proračunske dokumente. Za razliku od prošlogodišnje trojke, prosječna ocjena koju su zaslužili gradovi za transparentnost je četvorka.

Grad Pregrada temeljem rezultata ponovno se našao se među jedinicama lokalne samouprave s najvišom razinom transparentnosti proračuna po broju objavljenih dokumenata te dobio ocjenu 5. Osim Grada Pregrade najvišu razinu transparentnosti imaju i gradovi Krapina, Klanjec, Oroslavje, Zlatar, Zabok i Donja Stubica, koja je u godinu dana napredovala od trojke do petice te općine Bedekovčina, Mače i Stubičke Toplice. Gledajući županije, i Krapinsko-zagorska županija nalazi se na visokom mjestu, također s razinom 5 transparentnosti.

Također, navodi se u analizi, gradovi su prosječno najtransparentniji u Krapinsko-zagorskoj, Istarskoj i Karlovačkoj županiji.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.