Projektom "Zaželi" zaposleno trinaest žena s područja Pregrade

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Pregrada potpisani su dana 30. srpnja 2018. ugovori o radu s trinaest žena s područja grada Pregrade koje će obavljati poslove gerontodomaćice. One će raditi na aktivnostima potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, pomoć kod brige o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), podršku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, te pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Sve je to moguće zahvaljujući projektu „Žene za Zagorje“, prijavljenom na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program zapošljavanja žena“ Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. 

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada i Klanjec, Udruga invalida rada Krapina te jedinice lokalne samouprave s područja provedbe, odnosno Grad Krapina, Grad Pregrada, Grad Klanjec, Općina Petrovsko, Općina Radoboj, Općina Đurmanec, Općina Jesenje, Općina Hum na Sutli, Općina Desinić, Općina Tuhelj, Općina Kraljevec na Sutli, Općina Kumrovec, Općina Zagorska Sela, kao i obavezni partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Krapina i Centar za socijalnu skrb Zabok, što čini ukupno 19 projektnih partnera.

Svaka zaposlena žena pružat će potporu i podršku za pet krajnjih korisnika koje će obilaziti više puta tjedno, te će im pružati odgovarajuću podršku, svaki tjedan će prisustvovati sastanku s terenskim koordinatorom na svojem području s kojim će zajednički onda utvrđivati raspored aktivnosti pružanja potpore krajnjim korisnicima, a tijekom ostatka tjedna će informirati terenskog koordinatora o izvršenim aktivnostima te eventualnim problemima.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Desinića Zvonko Škreblin i gradonačelnik  Pregrade Marko Vešligaj, koji je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekt zaživio u praksi na našem području te naglasio kako će Grad Pregrada i dalje pružati podršku Gradskom društvu Crvenog križa Pregrada. Također je čestitao svim ženama koje sudjeluju na projektu te na taj način pomažu onima kojima je pomoć potrebna. 

Nakon potpisivanja ugovora o radu, svih 13 žena na korištenje je dobilo nove bicikle, koji će im biti na raspolaganju.