Proljeće u Pregradi

Program „Proljeće u Pregradi“ tradicionalno započinje za Uskrs, a završava proslavom Praznika rada. Program počinje tradicionalnom manifestacijom „Kostelska Uskrsna pištola“ koja u izvornom obliku traje već gotovo 500 godina. Straža Grofa Keglevića, vlasnika Kostelgrada, u noći sa Velike Subote na Uskrs čuvala je Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavilo se uskrsnuće Isusa Krista. Običaj danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. Manifestacija se otvara na Veliku Subotu, 26. ožujka na igralištu Područne škole Kostel. Program će uveličati sastav Vinski brati, a osim pucnjave iz pištola možete razgledati izložbu „Uskrsni stol od tijesta“ u prostorijama škole Udruge kostelskih žena te degustrirati uskrsne slastice. Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti „Jutarnjicu“ u 6 sati. Pucnjeve iz kubura možete također vidjeti i čuti i u Stipernici, u Pregradi ispred katedrale te u Plemenšćini. Dan kasnije događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.
U proslavu Dana Grada uvest će nas 1. travnja KUD Pregrada i njihovi gosti tradicionalnim koncertom za Dan Grada sa posebnom svrhom – naime za dječji vrtić "Naša radost" u tijeku je Crowdfunding kampanja pa svakako dođite do dvorane OŠ Janka Leskovara  te svojom ulaznicom podržite projekt za naše najmlađe! Te večeri na gradskom trgu otvara se Šator dobre zabave. U petak će nastupiti Pirati i grupa Kingsi, u subotu Daddy Cool Band i tribute Balaševiću Neki novi klinci, a u nedjelju Optimisti Zagorja. 2. travnja očekuje nas nogometna poslastica; snage će odmjeriti reprezentacija hrvatskih gradonačelnika i veterani NK Pregrade.
Dan Grada, na Bijelu nedjelju, tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi defile povijesnih postrojbi ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Svečanom mimohodu  će nazočiti postrojbe iz: Kostela, Vinkovaca, Požege, Križevaca, Karlovca, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada. Nakon protokola priprema se druženje sa građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske gdje će vrijedni lovci pripremiti i dijeliti gulaš. Nakon prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvara manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža. 
U danima koji slijede očekuju nas "Dani glazbe" koje nam priprema Glazbena škola Pregrada serijom radionica, gostovanja i koncerata od 4. do 8. travnja, zatim orijentacijsko trčanje OK Kapele 10 travnja. Trke su u 11 i 15 sati, kategorije su urbano područje te urbano/šumovito/strmo područje, a prijaviti se možete do 4. travnja na: info@ok-kapela.hr, više informacija na: www.ok-kapela.hr. 11. travnja održat će se 10. sajam zdravlja, a 13. travnja u dvorani OŠ Janka Leskovara ugostit ćemo GfuK u Pregradi sa komedijom "Političar" popularnog Zuhre. Ulaznice će po običaju biti moguće kupiti u pretprodaji te na ulazu u dvoranu po cijeni do 30kn. 22. travnja Gradska knjižnica priprema bogat program za Noć knjige. Očekuju nas potrage za blagom, humoristični igrokaz "Romea i Julio", gostovat će psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić, moći ćete pogledati fotografije najaktivnijeg pregradskog fotografa Dalibora Grileca te vidjeti prikaz renesansnog života pod nazivom "Cijeli svijet je pozornica".
23. travnja po mjesnim odborima grada uz suradnju sa lokalnim udrugama i entuzijastima održat će se akcija "Zelena čistka" – jedan dan za čisti okoliš. Program "Proljeća u Pregradi" završava 1. svibnja proslavom Praznika rada na Kunagori uz grah, u Stipernici te na Vinagori gdje će se cjelodnevnim kulturno-zabavnim programom slaviti i dan Sv. Josipa radnika.

Prilozi

PrilogVeličina
Image icon Proljeće u Pregradi.jpg217.51 KB
Image icon letak.jpg288.77 KB