Proslava Dana Grada Pregrade

Proteklog vikenda "Proljeća u Pregradi" proljeće je došlo u naš grad, a mi smo sunce u potpunosti iskoristili i proslavili Dan Grada te završetak „Kostelske Uskrsne pištole“.
Svečano je proslavljen Dan Grada Pregrade sa trodnevnim zabavno- kulturnim programom. Proslava je započela u petak navečer, velikim koncertom u OŠ Janka Leskovara kojim je uspješno završena Crowdfunding kampanja „Ti i ja, zajedno za vrtić u Pregradi“. Zabavni program nastavljen je u „šatoru dobre zabave“ postavljenom na središnjem Trgu Gospe Kunagorske, gdje je publika uživala u nastupu “Pirata“ i “Grupe Kings“.U subotu je na igralištu NK Pregrada odigrana utakmica između Reprezentacije hrvatskih gradonačelnika i veterana NK Pregrada. Subotnju večer obilježio je nastup Daddy Cool Banda i Balaševićevog tribute benda “Neki novi klinci“.
Na Bijelu nedjelju tradicionalno se slavi Dan Grada Pregrade. Svečanost je započela svetom misom u Crkvi Blažene Djevice Marije na kojoj su sudjelovale povijesne postrojbe te čelnici Grada i njihovi gosti. Potom je od “zagorske katedrale“ krenuo svečani Mimohod povijesnih postrojbi, koji je predvodila limena glazba i domaća povijesna postrojba “Keglevićeva straža“. U Mimohodu su sudjelovali i Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Zrinska garda iz Čakovca, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Trenkovi panduri iz Požege, Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz slovenskog Žužemberga, Sloga i Stara kubura iz Stipernice te Sveti Leonard, Pucačka družina Grof Keglević i Složna kubura iz Pregrade.  Zapovjednici postrojbi prema službenom protokolu prijavili su se gradonačelniku, a kolona je potom prošla ulicama grada do gradskog groblja, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.
U 11 sati u gradskoj vijećnici započela je Svečana sjednica, koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Zlatko Šorša. Gradonačelnik je predstavio najvažnije gradske događaje, projekte i aktivnosti u proteklih godinu dana. Riječi hvale za gradonačelnika i Grad Pregradu imali su i gosti sjednice. Na svečanoj sjednici dodijeljena su Javna priznanja za 2015. godinu za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenja gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, odnosno drugih djelatnosti od posebnog interesa za Grad Pregradu te nagrada za naj-volontera Grada Pregrade.
Nakon sjednice nastavljeno je druženje na središnjem trgu, gdje su se brojni građani zabavljali uz nastup Optimista Zagorja, a vrijedni lovci su počastili građane lovačkim gulašem.
U popodnevnim satima događanje se sa gradskog trga preselilo na Kostel Brege. Na Bijelu nedjelju se  tradicionalno zatvara manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola“  uz veliko slavlje, procesiju povijesnih postrojbi te grmoglasno pucanje iz pištola " u organizaciji "Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel".