Proslavljen Dan grada Pregrade

Grad Pregrada jučer je proslavio svoj dan uz brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, kuburaše, Zagrebačke mažoretkinje i Limenu glazbu Pregrada. Svečanost obilježavanja Dana grada započela je već u jutarnjim satima euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom je uslijedio prijavak povijesnih postrojbi gradonačelniku. Sudjelovale su povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije „Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel“, Hrvatski sokol „Vinkovci“, Hajdučka družina „Mijat Tomič“- Tomislavgrad, Trenkovi panduri, Križevačka djevojačka straža, Gospićka garda „Vukovi“, Gradska straža „Požega“, Varaždinska građanska garda, Viteški red „Sv. Jurja“  Žužemberk, Svetonedeljska garda, Karlovačka građanska garda, Zrinska garda Čakovec te kuburaška društva Složna kubura Pregrada, Stara kubura Stipernica i „Vinagorska kubura“ s Vinagore. Nakon prijavka krenuo je mimohod od zgrade gradske uprave do gradskog groblja gdje su gradonačelnik Marko Vešligaj, njegova zamjenica Gordana Križanec Ružić i predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz položili vijenac, a postrojbe, kuburaška društva te Udruga hrvatskih branitelja Pregrade zapalili svijeće.

Svečanu sjednicu povodom Dana grada otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Pregrade. Na samom početku prikazan je kratak film o realiziranim projektima na području grada u proteklih godinu dana, pa je tako, između ostaloga, prikazano kako su asfaltirane dionice nerazvrstanih cesta u svim mjesnim odborima, uređeno groblje u Kostelu, sanirana klizišta na Vinagori, uređena autobusna stajališta, udvostručene naknade za novorođenčad, a istaknuti su i uspjesi u povlačenju sredstava iz EU fondova.

„U proteklih godinu dana povukli smo 4,6 milijuna kuna iz fondova Europske unije, za projekte asfaltiranje nerazvrstane ceste koja spaja Cigrovec i Pregrada Vrhe, za reciklažno dvorište i energetsku obnovu upravne zgrade i društvenog doma. U pripremi imamo još četiri projekta, ukupne vrijednosti šest milijuna kuna. Jedan od njih je i izgradnja eko bazena, za koji je dobivena građevinska dozvola, a sada se čeka raspisivanje natječaja“, rekao je gradonačelnik Vešligaj te dodao kako grad nastavlja svoj razvoj.

Prisutnima se obratila i predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Ela Leskovar, a i mnogobrojni istaknuti gosti, među kojima su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske i saborski zastupnik Davor Bernardić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. U ime svih gradonačelnika i gradonačelnica s područja naše županije okupljene je pozdravio gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Sjednici su prisustvovali i saborski zastupnici Domagoj Hajduković, Damir Mateljan i Alen Prelec, županijski vijećnici te brojni gradonačelnici i gradonačelnice te načelnici i načelnice iz svih krajeva Lijepe Naše, ali i susjedne nam Slovenije – župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovski i župan prijateljske Občine Žužemberk Franc Škufca, a iz drugoga Grada prijatelja - Iloka prisustvovali su gradonačelnica Marin Budimir sa zamjenikom Josipom Kovačem. Svi oni imali su samo riječi pohvale za gradonačelnika, gradske vijećnike i sve ostale suradnike koji predano rade svakoga dana te na taj način osiguravaju bolju budućnost grada Pregrade.

Na sjednici su podijeljena i priznanja zaslužnim građanima. Zahvalnicu Grada Pregrade primili su Željko Sladetić, Franjo Gorup, Davor Baranja, Juraj Krivec, Ivan Varjačić, Krunoslav Martinko, Damjan Ivšak i Športsko ribolovno društvo Gorica. Diploma Grada Pregrade dodijeljena je Veri Gregurović te Dramskoj sekciji Kulturno umjetničkog društva Pregrada, a plaketa vlč. Branku Bukviću te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vinagora. Također, Zahvalnica Grada Pregrade za volonterski rad dodijeljena je Darku Greguriću, a odlukom gradonačelnika NAJ-Volonterkom na području grada Pregrade u 2017. godini proglašena je Slavica Vidaček. Za glazbeni ugođaj svečane sjednice zadužena je bila učenica trećeg razreda srednje glazbene škole u Pregradi, Dijana Zubić uz klavirsku pratnju profesorice Darjane Blaće Šojat.

U popodnevnim satima događanja su se iz Pregrade preselila u Kostel. Procesija predvođena Desinićkim mažoretkinjama i Limenom glazbom Vetropack Straža uputila se do kapele sv. Štefana, gdje je uz pucanje iz kubura zatvorena manifestacija Kostelska Uskrsna pištola.