Proslavom Praznika rada i koncertom „Upoznajmo Pierotta“ završilo Proljeće u Pregradi

Ansambl Glazbene staze iz Zagreba u srijedu je Pregračane i Pregračanke u galeriji Muzeja dr. Zlatko Dragutin Tudjina upoznao s Pierrot sastavima, kakvi su u svijetu vrlo rijetki. Ovaj ansambl jedini je takav sastav u Hrvatskoj, a njegova posebnost je što spaja klasiku s drugim glazbenim izričajima. Time je završio program „Proljeće u Pregradi“, koji je i ove godine obilovao brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima.

Ovogodišnje Proljeće u Pregradi započelo je izložbom „Dvije Ane“ u Gradskoj knjižnici u Pregradi, gdje su Anica Kovačić i Ana Vukas izložile svoje dekoracije uskršnjeg stola, a nastavljeno je u Kostelu, manifestacijom Kostelska Uskrsna pištola, koja je ove godine otvorena na igralištu kraj Područne škole Kostel. Manifestacija je okupila brojne povijesne postrojbe i kuburaška društva iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije. U tjedan dana trajanja ove manifestacije, na Vinagori, u Kostelu i Pregradi višestoljetnom tradicijom streljanja iz pištola slavio se Uskrs te Bijela nedjelju, koja je ujedno i Dan grada Pregrade.

Povodom Dana grada, u Pregradi su pod šatorom dobre zabave nastupili Gazde, Boss band, Barabe i Optimisti Zagorja, a svoje plesno umijeće pokazale su Desinićke i Zagrebačke mažoretkinje. Održano je natjecanje u kotlovini mjesnih odbora, predstavljen je novi turistički portal grada Pregrade, a u Dječjem vrtiću Naša radost održan je odgojno-obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, u sklopu kojega su djeci uručene tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici. Također, Pregrada je imala priliku ugostiti umjetnika Ivana Tuđu koji je u galeriji Muzeja dr. Zlatko Dragutin Tudjina izložio svoje slike, a kao i svake godine, KUD Pregrada bio je domaćin GFUK-u koji nas je nasmijao predstavom „Idi pa vidi“.

Promicanje zdravog načina života te rekreacije važan je u prevenciji potencijalnih zdravstvenih problema. Stoga je Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada na tržnici provodilo mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, udruge su održavale sportske susrete, a povodom Dana planeta Zemlje uključili smo se u najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, akciju Zelena čistka, čišćenjem okoliša po mjesnim odborima.

Proljeće u Pregradi obilježila je i Noć knjige u Gradskoj knjižnici. U prigodnom programu Gradska knjižnica okupila je izvorne govornike s pregradskog područja koji su dočarali bogatstvo govora našeg kraja, a nastupila je i klapa Kmeti. U Noći knjige otvorena je izložba fotografija starih pregradskih vrata, a za najmlađe je održana likovna radionica na kojoj je gostovala poznata ilustratorica Željka Mezić. Glazbena škola se u proljetni program uključila Danima glazbe, koji su osim koncerata i seminara, obuhvatili i prvo školsko natjecanje učenika.

Završni vikend Proljeća u Pregradi obilježio je boravak na otvorenom i sportske aktivnosti Foruma mladih SDP-a Pregrada i Udruge Ruž te blagoslov obnovljenog raspela u organizaciji Mjesnog odbora Cigrovec. Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika proslavljen je svetim misama na Vinagori i u kapeli sv. Roka u Valentinovu/Svedruži, a na Kunagori je u suradnji s HPD Pregrada tradicionalno organizirano druženje i podjela graha.

Zahvaljujemo svim udrugama, društvima i pojedincima koji su se svojim aktivnostima u uključili u ovogodišnje „Proljeće u Pregradi“ te tako pridonijeli bogatom programu. Uskoro nam slijedi Kulturno ljeto, pripremamo puno zanimljivih događaja za koje se nadamo da će vas zainteresirati i da ćete ih rado posjetiti.