Prvi međunarodni sporazum Grada Pregrade

Gradonačelnik, Marko Vešligaj i župan Občine Žužemberk, Franc Škufca dana 16.07.2017. godine potpisali su Sporazum o suradnji u sklopu obilježavanja „Trških dneva“ u Žužemberku. Za Grad Pregradu ovo je veoma važan dan, jer je riječ o prvom međunarodnom sporazumu Grada. Ovime Pregrada otvara svoj put  daljnjem razvoju kao moderan europski grad,  koji svoju budućnost temelji na međunarodnom dijalogu, transparentnosti, otvorenosti i razmjeni dobre prakse. Potpisom Sporazuma započinje proces suradnje na temelju partnerstva, jednakopravnosti, međusobnog povjerenja i dobrobiti između Grada Pregrade i Občine Žužemberk. Godine 2015. Grad Pregrada i Općina Žužemberk, potpisali su pismo namjere kao osnovu za potpisivanje navedenog Sporazuma, te daljnje razvijanje napredovanje prijateljskih odnosa,  obostranog razumijevanja i razvoja sudjelovanja na području kulture, odgoja,  obrazovanja, turizma, zdravstva i gospodarstva, kao i na drugim područjima društvenog i gospodarskog djelovanja.

Potpisivanje je održano na glavnoj pozornici unutar zidina Žužemberškog grada. Nakon potpisivanja gradonačelnik Marko Vešligaj ukratko se obratio prisutnima, te zahvalio na dugogodišnjem prijeteljstvu i suradnji. Najzaslužnija za dugogodišnje prijateljstvo našega Grada i  Občine Žužemberk je pregradska Povijesna postrojba "Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel"; rekao je gradonačelnik. Iskazao je želju za dugogodišnjom kvalitetnom i otvorenom suradnjom, razmjenom dobre prakse i suradnje u raznim projektima. U svom govoru pozdravio je  prisutnog predsjednika Vlade Republike Slovenije, Miru Cerara, istaknuvši kako je Sporazum važan dio stvaranja dobrih odnosa između dviju susjednih zemalja, njegovanja međukulturalnog dijaloga, otvorenosti i suradnje jer pripadamo istoj zajednici, a to je Europska unija.

Žužemberk je danas ogledan primjerak kako EU fondovi, uz nezaobilaznu slogu i veliki trud mještana mogu mjesto, gotovo uništeno  (nakon II. Svjetskog rata- dvor je za vrijeme II. svjetskog rata bio teško oštećen dok je sama katedrala bila potpuno sravnjenja sa zemljom bombardiranjem od strane Alijanse koja je porazila talijanske trupe koje su bile zauzele grad ), kroz zajedničke projekte pripremljene i izglasane od mještana, pretvoriti u prijestolnicu srednjovjekovnih događanja. 

Kao i na pregradskom području, Rimljani su na Dolenjskem gradili ceste i tu počinju naše mnogobrojne sličnosti. Pregrada je prema legendi, dobila svoje ime jer se nalazila pred srednjevjekovnim gradom, Kostel-gradom, a Žužemberk je nastao i izgradio se oko Žužemberškog grada. Kostel-gradom su upravljali grofovi Celjski i Keglevići, a Žužemberškim gradom vladali su  Herbert Turjaški (general Hrvatske regije tog vremena). Neko vrijeme su ga iznajmljivali i grofovi Celjski, no najveći trag ostavila je obitelj Ausperger (Habsburg) zbog koje se Žužemberk razvio kao trgovinsko i gospodarsko središte. Pregrada se razvila zahvaljujući rudnicima ugljena, te prvoj tvornici za izradu lijekova u RH.

Mjesto Žužemberk  razvio se  zahvaljujući rudnicima željezne rude, a mogu se podičiti i jednom od prvih tvornica za izradu papira u Sloveniji. Da više ne nabrajam sličnosti, kojih ima mnogo,  uz obnovljeni srednjevjekovni grad koji se ponosno uzdiže nad rijekom Krkom pomalo idiličan izgled žužemberskog kraja svakako nadopunjuje glavna sličnost sa našim gradom, njihova monumentalna katedrala.

Delegacija Grada ove godine bila je brojna. Svoj štand na tržnici kroz dva dana predstavila je Udruga kostelskih žena u suradnji sa TZ Grada Pregrade, a srednjovjekovnim danima nazočili su i članovi Povijesne postrojbe "Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel", DVD-a Pregrada, DVD- a Stipernica i Udruge vinara  „Dobra kaplica“. Ispred gradske uprave, žužemberške Trške, posjetili su i zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, predsjednica Gradskog vijeća Grada ujedno i voditeljica LAG  Zagorje- Sutla, Tajana Broz, član vijeća, Mladen Burić,  pročelnici gradskih upravnih odjela Ksenija Ogrizek i Krunoslav Golub, te službenica Marija Marjanović.