Srijeda na Branju grojzdja

U sklopu programa 47. Branja grojzdja održana je predstava za djecu nastala prema romanu Ivane Brlić Mažuranić,  Šuma Striborova, u organizaciji Društva Naša djeca Pregrada i OŠ Janka Leskovara. Odaziv je bio velik, a dokaz tome bila je prepuna dvorana pregradske Osnovne škole.

U 19 sati u Gradskoj galeriji učenice četvrtog razreda opće gimnazije, Petra Bosnar i Tamara Škrinjar, predstavile su projekt Srednje škole Pregrada pod nazivom „Tvornica pića društvenoga života“ s kojim su na Županijskom natjecanju iz povijesti osvojile 1. mjesto u kategoriji samostalnog istraživačkog rada. Učenice su u svom radu opisale tradiciju gradnje i uloge zagorske kleti u pregradskom kraju te su i same, radom i trudom uloženim u rad, postale nositeljice tradicije vrlo važne za pregradski kraj, ali i za cijelo Hrvatsko zagorje.

„Važno je napomenuti kako učenici srednje škole Pregrada već godinama istražuju zanimljive teme iz pregradske prošlosti kako bi proučili povijest zavičaja, ali i razvijali svijest o važnosti očuvanja tradicije i povijesne kulturne baštine.“ rekla je učenica Tamara Škrinjar.

Na predstavljanju projekta prisustvovala je i zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek, gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj, zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, ravnateljica Srednje škole Pregrada, Vilmica Kapac, voditeljica ureda TZ područja Srce Zagorja, Karolina Hostić.