TRŠKI DNEVI V ŽUŽEMBERKU

Povijesna postrojba "Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel" već duži niz godina njeguje suradnju i prijateljstvo sa redom Jurija in Volka Engelberta Turjaškega sa Žužemberškog grada. Svakog proljeća, na Bijelu nedjelju naši gosti iz Slovenije dolaze pod Kostel, a Kosteljanci svakog ljeta putuju u srpnju na "Srednjeveške dneve" u Sloveniju.

Žužemberk, kao i Pregrada nastao je na temeljima srednjevjekovnog grada, kojim se vrlo ponose, kao i Pregračani sa Kostelgradom. Također imaju veliku crkvu sa dva tornja koja je posebnost u Sloveniji. Dok mi imamo riječicu Kosteljinu njihovo "mesto" krasi svojom ljepotom i zelenilom rijeka Krka.

Kroz proteklih nekoliko godina uz članove postrojbe uvijek je bilo prisutno i izaslanstvo grada i turističke zajednice no, ova godina je posebna. Nakon pravnih procedura rješenje ministarstva je pristiglo te će u sklopu njihove manifestacije "Trški dnevi", a u sklopu centralne sjednice, gradonačelnik Marko Vešligaj i župan Franc Škufca potpisati Sporazum o suradnji  Grada Pregrade i Občine Žužemberk. Sjednici će nazočiti i slovenski premijer Miro Cerar.

Stoga je gradsko izaslanstvo ove godine brojno te će osim na "srednjeveškem dnevu" koji je tradicionalno u nedjelju biti prisutno i u subotu. U subotu će nas na "suhokranjski tržnici" predstavljati Turistička zajednica grada Pregrade u suradnji sa Udrugom kostelskih žena. Uz njih pristiže i delegacija sastavljena od DVD-a Pregrada i Stipernica, koji će sudjelovati u natjecateljskom programu u pripremi "ješprenja" ili u prijevodu – u kuhanju kaše. Subota je dan tradicionalno posvećen sajmu, druženju, natjecanju te posebno vatrogascima koji navečer pripremaju veliku Suhokranjsku noć tzv. gasilsku veselicu. Vatrogasci u Sloveniju putuju u pratnji gradonačelnika Vešligaja te članova Udruge vinara "Dobra kaplica".

Osim sudjelovanja u aktivnostima, protokolarnog dijela sjednice i ugodnog druženja delegaciju Grada očekuju razni sastanci te dogovori za buduće projekte za koje inicijativa već postoji poglavito glede pogranične suradnje te bogate kulturne baštine kojom kako Grad Pregrada tako i Občina Žužemberk obiluju.