U Muzeju grada Pregrada otvorena izložba "Žičara Lupinjak-Ugljenokop Pregrada

U galeriji Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina u utorak 4. prosinca 2018., na blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara, otvorena je izložba fotografija i starog rudarskog alata „Žičara Lupinjak-Ugljenokop Pregrada“ Kulturno-športske udruge Gustav Krklec iz Lupinjaka i Strmca.

Izložbu je otvorio ravnatelj pregradskog Muzeja Davor Špoljar koji je istaknuo da je odmah po razgledavanju izložbe u Narodnoj knjižnici u Humu na Sutli znao da ju mora dovesti u Pregradu. „Ovom izložbom prisjećamo se rudnika ugljena u Pregradi, no, prije svega, prisjećamo se naših predaka ili prijatelja koji su radili u rudniku i doprinosili razvoju ovog kraja. Izložba također povezuje Grad Pregradu i Općinu Hum na Sutli, jednako tako kao što je nekad Pregrada bila povezana s Lupinjakom ovom žičarom koju danas ponovno imamo priliku vidjeti“, istaknuo je ravnatelj.

Povijest žičare Lupinjak i Ugljenokopa Pregrada te težak život rudara i alate kojima su se koristili predstavili su predsjednik KŠU Gustav Krklec Josip Tepeš i njegov zamjenik Kristijan Debeljak, dok su u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi Brass kvarteta Glazbene škole Pregrada, učenici Tea Fiket, Dominik Šeruga i Karlo Dijanić, pod vodstvom profesora Ivice Gečeka.

Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Marko Vešligaj

Izložbu možete razgledati u do 4. travnja 2019. godine.