U Muzeju grada Pregrade održana Noć muzeja

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i ove se godine uključio u manifestaciju „Noć muzeja“ koja je održana u petak, 1. veljače 2019. u muzejima diljem Hrvatske. Brojni građani mogli su razgledati muzejski postav koji čine rudarska, ljekarnička i numizmatička zbirka, a pripremljen je bogat i zanimljiv program na temu inovacija i digitalne budućnosti.

Program je započeo prikazivanjem najinovativnijeg animiranog filma u hrvatskoj povijesti. Riječ o Profesoru Baltazaru, remek djelu Zagrebačke škole crtanog filma koji je 2018. godine obilježio 50. godišnjicu postojanja. Crtić je zainteresirao najmlađu publiku, a nakon crtića, uslijedio je koncert  i demonstracije pod nazivom „Saksofon i elektronika“ u izvedbi Aljoše Mutića, jednog od najboljih jazz klarinetista i saksofonista na hrvatskoj glazbenoj sceni, koji je ujedno i profesor u Glazbenoj školi Pregrada.

U nastavku programa publika je sa zanimanjem pratila robote OŠ Janka Leskovara. Naime, pregradska osnovna škola uključena je u Croatian Makers ligu te je među najboljima u regiji u robotici i programiranju. Učenici svake godine postižu jako dobre rezultate, a najbolje su se plasirali na kraju školske godine 2016./2017. kada je starija dobna skupina osvojila drugo mjesto, a mlađa treće mjesto u regiji. Mentorica učenicima je Monika Topolko, a ove godine u Croatian makers ligi sudjeluje osam učenika OŠ Janka Leskvara od 6. do 8. razreda, koji su posjetiteljima pokazali što mogu njihovi roboti, a nakon toga svi zainteresirani mogli su i sami isprobati robote.

Tema večeri dalje se provlačila kroz Sajam inovacija na kojem su predstavljene inovativne tvrtke iz Zagorja, koje su prepoznate ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe i u svijetu. Posjetitelji su imali priliku saznati nešto više o inovativnim aspektima poslovanja tvrtki putem prezentacija i informativnih štandova, a sudjelovale su tvrtke Kostelpromet d.d. i Alati Stuhne d.o.o. iz Pregrade, Vetropack Straža d.d. i Omco Croatia iz Huma na Sutli te Regeneracija d.o.o. iz Zaboka.

Program su posjetili gradonačelnik Marko Vešligaj i zamjenica Gordana Križanec Ružić te predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek.

Prva Noć muzeja pod nazivom „Lange Nacht der Museen“ održana je 1997. godine u Berlinu u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se obilježava od 2005. godine, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na nacionalnoj razini. U Muzeju grada Pregrade Noć muzeja obilježava se od 2011. godine.