U OŠ Janka Leskovara održana 2. hrvatska glazbena olimpijada

Mladi glazbenici iz cijele Hrvatske sudjelovali su prošli petak na 2. hrvatskoj glazbenoj olimpijadi održanoj u Osnovnoj školi Janka Leskovara.  Događanje je organizirano u sklopu 4. međunarodne glazbene olimpijade, a sudjelovalo je 11 natjecatelja osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Pule, Nuštra, Varaždina, Dugog Sela, Gline, Gornje Stubice, Marije Bistrice i Pregrade.

U prvom dijelu natjecanja sudionici su pristupili slušnom testu uz teorijska pitanja o glazbenom djelu, dok su u drugom pokazali svoje vještine pjevanja i sviranja meloritamskog primjera prima vista i taktiranja/kucanja ritamskog primjera prima vista. Nakon toga, izveli su vlastitu kompoziciju, čime se potiče kreativnost i stvaralački duh učenika te kompoziciju poznatih skladatelja. Ove dvije komponente izvode se na koncertnom dijelu pred publikom.

Olimpijada se organizirala u dvije starosne skupine: za učenike od 12 do 15 godina te one od 16 do 19 godina, a natjecatelje je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu: Suzana Goldin kao predsjednica povjerenstva i članovi Petra Tokić, Deniza Gjini i Dinko Krstinić.

U prvoj kategoriji zlatnu diplomu dobili su Ivan Habazin, učenik OŠ Marija Bistrica i Anamarija Bukovnik, učenica OŠ Kaštanjer i Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova iz Pule. Ivanova mentorica je Tatijana Lenart, a mentor Ananamarije Bukovnik je Marijo Eterović. Srebrnu diplomu osvojila je Lada Sente iz OŠ Zrinski Nuštar. Njezina mentorica je Mia Mucić. Brončanu diplomu osvojio je Marko Majić iz Drvodjelske škole Zagreb i Glazbene škole Dugo Selo. Mentor je Dario Cebić.

Uz nagrađene sudjelovali su još Lana Gradečak i Emanuel Rod s mentoricom Marinom Pakelj iz OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici, Jan Gorišek iz OŠ Josipa Zorića i GŠ Dugo Selo s mentorom Darijom Cebićem, Tara Liber iz OŠ Janka Leskovara i GŠ Pregrada s mentoricom Ninom Šala.

U drugoj kategoriji zlatnu diplomu osvojio je Matija Pongračić, učenik Prve gimnazije Varaždin i Glazbene škole Varaždin, čije su mentorice Lidija Đidara iz Glazbene škole Varaždin i Slavica Kelemen iz Prve gimnazije Varaždin. Srebrnu diplomu osvojio je Martin Žućko, učenik ŠUDIGO, Zabok i Glazbene škole Dugo Selo. Mentor je Robert Mihovilić. Brončanu diplomu osvojio je Jan Orešić, učenik Gimanzije Sesvete i Glazbene škole Dugo Selo. Mentor je Dario Cebić.

Natjecatelji koji su osvojili zlatne diplome zajedno s mentorima putuju na 4. međunarodnu glazbenu olimpijadu koja će se od 18. do 22. travnja 2018. godine održati u Estoniji u organizaciji Europske udruge glazbenih pedagoga, čija je hrvatska nacionalna koordinatorica dr.sc. Sabina Vidulin.

Događanje je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, a prisutne su pozdravile i zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić te ravnateljica škole domaćina Zdravka Žiger Žgela.

Glazbena olimpijada za učenike osnovnih i srednjih općeobrazovnih i glazbenih škola organizirana je s namjerom povećanja udjela glazbe u području kulture i općeg obrazovanja mladih te s ciljem učvršćivanja položaja glazbenog obrazovanja kao odgojno-obrazovnog predmeta u nacionalnom kurikulumu, otvaranja mogućnosti glazbeno-talentiranim učenicima za umjetničkim samoizražavanjem i stvaralaštvom na nacionalnoj i međunarodnoj razini te suradnje osnovnih i srednjih općeobrazovnih škola s glazbenim školama.