U OŠ Janka Leskovara Pregrada održan Jumicar program prometne kulture za najmlađe

Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada ugostila je u utorak, 9. listopada Jumicar program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu, kroz koji djeca na zabavan i edukativan način uče o sigurnosti u cestovnom prometu. Akcija se provodi u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s Jumicar Hrvatskom i partnerima: PU Krapinsko-zagorskom, GDCK Pregrada, DVD Pregrada, OŠ Janka Leskovara Pregrada, OŠ Hum na Sutli i OŠ Krapinske Toplice, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Krapinsko-zagorske županije te Grada Pregrade i Općina Hum na Sutli i Krapinske Toplice.

Učenici drugih razreda osnovne škole iskušali su se tako u ulozi vozača, a uz vožnju na prometnom poligonu mogli su sudjelovati u radionicama partnerskih službi GDCK Pregrada, PP Pregrada i DVD Pregrada. Predstavnici DVD-a  Pregrada uključili su se u program i pobrinuli da učenicima pokažu čime se bave vatrogasci i što učiniti u slučaju požara. S druge strane, ekipa Gradskog društva Crvenog križa Pregrada učila je djecu osnovama prve pomoći i pokazivala kako zamotati rane. Po provedenoj obuci polaznici su dobili diplome koje je pregradskim učenicima podijelio gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Ovo je drugi put da se manifestacija održava u pregradskoj osnovnoj školi, a najmlađi sugrađani uživali su za volanom te im je vožnja trajala prekratko.

Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 40.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola. Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama. Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica lokalne i regionalne samouprave, a afirmiran je i od strane Fakulteta prometnih znanosti te pedagoške struke.