U Pregradi održana Središnja konferencija projekta Žene za Zagorje

U ponedjeljak, 4.11., Grad Pregrada bio je domaćin Središnje konferencije projekta Žene za Zagorje (UP.02.1.1.05.0135), koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Na ovoj promotivnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici organizacija uključenih u pripremu i provedbu projekta, s ciljem što bolje prezentacije dosadašnjih aktivnosti, metodološkog pristupa u radu s nezaposlenim ženama i krajnjim korisnicima, svrhe i tijeka provedbe projekta, te načina kako je projekt pridonio kvaliteti života nezaposlenih žena i potrebitih starijih i nemoćnih osoba za koje se brinu.

Naglasak konferencije bio je na položaju žena na tržištu rada, ostvarivanju prava na socijalne usluge za starije i sve ostale osobe u nepovoljnom položaju, zadovoljstvu korisnika pruženim uslugama, te na organizaciji programa osposobljavanja za zaposlene žene.

Vrijednost ovog projekta je  9.992.215,16 kuna (100% bespovratnih sredstava), a trajati će ukupno 30 mjeseci. Projekt pokriva 13 jedinica lokalne samouprave, odnosno područje djelovanja Gradskih Crvenih križeva Krapina, Pregrada i Klanjec.

U sklopu projekta zaposleno je 54 žena, koje brinu za 270 starijih i nemoćnih osoba u njihovim domovima. Kroz brigu žene pozitivno djeluju na zdravstveno stanje korisnika, njihovu socijalnu inkluziju, ali i na vlastitu socijalnu integraciju u lokalnoj zajednici. Kroz projekt žene će ujedno završiti i obrazovanje za zanimanje njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, te će time postati  konkurentnije na tržištu rada.

Sve prisutne je na početku pozdravio ravnatelj Gradskog križa Crvenog križa Krapina Davor Šimunović, koji je ukratko predstavio opseg projekta te partnere koji sudjeluju u njegovoj provedbi i okupili su se danas na ovoj konferenciji. Prisutnima se, u ime Krapinsko-zagorske županije, obratila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović  Šanjug, te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj koji je izrazio zadovoljstvo što se na području županije uz mnoštvo EU sufinanciranih infrastrukturnih projekata provode i ovakvi socijalni odnosno soft projekti kojima se pomaže ljudima te se podiže kvaliteta života u zajednici.

Predstojnik Područnog ureda Krapina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Goran Vukmanić, istaknuo je kako se u zadnje dvije godine znatno smanjila nezaposlenost na području županije, u čemu veliku ulogu ima i zapošljavanje kroz projekte financirane iz javnog poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ kroz koje je aktiviran velik broj prethodno duže nezaposlenih žena.

Svi sudionici su pohvalili rezultate projekta te istaknuli nadu u nastavak financiranja ovakvih aktivnosti, kroz osiguravanje dodatnih EU sredstava ili na neki drugi način kroz koji će se nastaviti pomaganje socijalno ugroženim građanima.