U veseloj atmosferi završio Božić u Pregradi

Završio nam je još jedan „Božić u Pregradi“. Blagdansko uređenje grada, adventski vjenčić oko fontane, Božićni sajam, kreativne radionice, izložbe te dolazak sv. Nikole, samo su dio adventskog programa u kojem su sudjelovale gradske ustanove i udruge u suradnji s Gradom Pregradom i Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Pregrada.

Dio programa bio je tradicionalni peti Advent na Vinagori u organizaciji Župe Vinagora koji je kroz sva četiri vikenda došašća nudio koncerte, priredbe i druženje uz svete mise i ispovijedi u bajkovitom okružju crkve Marije od Pohoda, a započeo je otvorenjem adventskog sajma, blagoslovom zastave Kuburaškog društva „Vinagorska kubura“ i druženjem uz adventske pjesme u izvedbi KUD-a Velika Horvatska.

Svake nedjelje u Pregradi se na Trgu Gospe Kunagorske palila adventska svijeća nakon svete mise u župnoj crkvi, a kako bi sve prošlo u dobrom raspoloženju, za druženje uz čaj, kuhano vino, kolače i kobasice pobrinuli su se članovi i članice Udruge vinara Dobra kaplica, Udruge hrvatskih branitelja Pregrada, Udruge kostelskih žena, Športsko-kuburaške udruge Cigrovec, Povijesna postrojba Keglevićeva straža te Lovačko društvo Kuna Pregrada.

S obzirom da se prosinac se veže i uz blagdan sv. Nikole, ovaj omiljeni dječji svetac proslavljen je podjelom poklona učenicama i učenicima OŠ Janka Leskovara te vrtičkoj i predškolskoj djeci. Također, sveti Nikola posjetio je i Vinagoru te je nakon Dječjeg recitala „Nikoli na dar“ djeci podijelio prigodne poklone.

Programu „Božić u Pregradi“ pridružilo se i Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Osnovna škola Janka Leskovara, Dječji vrtić „Naša radost“ i Forum mladih SDP-a organiziranjem dobrotvornih akcija. Bilo je tu programa druženja i edukacije te izložba u organizaciji Gradske knjižnica Pregrada te Muzeja grada Pregrade, a posljednje dane uoči Božića obilježili su božićni koncerti i predstave, kojima su nas počastili DV Naša radost, Glazbena škola Pregrada i Osnovna škola Janka Leskovara.

Tradicionalni Božićni koncert organizirala je i Župa Pregrada u subotu 22. prosinca. Nastupila su djeca Dječjeg vrtića „Naša radost", župni zbor „Zvončići“ pod vodstvom Dijane Stefanović, zbor "Salve Regina" koji već dugi niz godina predvodi časna sestra Jasenka Mravak, mlade nade Tara, Idora, Danijela i Martine, a program je zaključio zbor mladih "Kyrie", koji vodi dr. Dominik Kancir, a čine ga srednjoškolci  i studenata. Istu subotu u prijepodnevnim satima održan Božićni sajam u veselom blagdanskom raspoloženju, a Božić je proslavljen polnoćkama u brojnim crkvama na području grada.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji još jednog Božića u Pregradi, kao i svima vama koji ste posjećivali događanja koja smo priredili.

Pred vratima nam je nova 2019. godina, za koju želimo da vam je sretna i uspješna, a u nju će nas uvesti Župa Vinagora novogodišnjim koncertom 1. siječnja u večernjim satima.