Upaljena prva adventska svijeća

U organizaciji Grada Pregrade i Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije početak Došašća i ove je godine u Pregradi obilježen svečano, paljenjem prve adventske svijeće na velikom adventskom vijencu na Trgu Gospe Kunagorske.

Svetu misu te obred paljenja prve svijeće uz prigodne pjesme u izvođenju crkvenog zbora predvodio je pregradski župnik vlč. Ivan Mikec. Sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Marko Vešligaj te uputio poziv na brojna događanja u okviru programa Božić u Pregradi, a svečanosti je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, koja je upalila prvu svijeću – svijeću nade. Kako bi se građani ugrijali, organizirana je podjela čaja i kuhanog vina te kuhanih kobasica i kolača u organizaciji Mjesnog odbora Benkovo i Udruge vinara „Dobra kaplica“.

Paljenje preostalih svijeća na ovom velikom adventskom vijencu oko fontane nastavit će se i sljedećih nedjelja u Došašću od 19 sati, uz prigodno druženje.

Prva adventska svijeća upaljena je u subotu, 30. studenog i na Vinagori, čime je započela šesta po redu duhovno – kulturna manifestacija „Advent na Vinagori“, koja je u subotnje predvečerje otvorena u Svetištu Majke Božje Vinagorske. Nakon euharistijskog klanjanja, proslavljena je sveta misa, na kojoj je upaljena i prva adventska svijeća, svijeća nade. Na misi su pjevali članovi Kulturno – umjetničkog društva Horvatska iz Velike Horvatske, koji su pripremili i prigodni kulturno – glazbeni program. U cinktoru crkve otvoren je Adventski sajam, a osim vjenčića, posjetitelji su mogli nabaviti i domaće proizvode, koji su dio humanitarne akcije Društva sv. Elizabete. Naime, kupnjom zimnice ili nekog drugog domaćeg proizvoda, dajete svoj prilog za potrebite župljane župa Vinagora i Marinci. Također, svakodnevno u župni ured na Vinagori ili kod časnih sestara u Marince možete donijeti domaće proizvode (pekmez, med, zimnica, sir, jaja, slatke stvari…) za prodaju na sajmu.