VINKOVO U ILOKU 20.- 22.01.2017.

Objavljeno Čet, 26/01/2017 - 08:35

Blagdan sv. Vinka – „Vinkovo“ svake godine se u siječnju tradicionalno obilježava u Iloku, poznatom srijemskom vinogradarskom kraju i gradu vina. Kad utihnu i nestanu svi tragovi božićno-novogodišnjeg slavlja, u srcu zimske svakodnevice, počinje Nova Vinogradarska Godina i nova fešta - Vinkovo! 

Proslava se održava kroz tri dana, od petka do nedjelje, u vinogradima i podrumima iločkih vinogradara. Kako su Grad Ilok i Grad Pregrada potpisali sporazum o bratimljenju ovog vikenda pregradsku delegaciju činile su Karolina Hostić, voditeljica Turističkog ureda TZ Grada Pregrade i Marija Marjanović, Viša stručna suradnica za društvene djelatnosti i upravljanje gradskom imovinom, Grad Pregrada. Njihov domaćin, kao i svaki puta do sada bio je gospodin Željko Sladetić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Iloka.

Izaslanice su unatoč iznimno niskoj temperaturi, sudjelovale u brojnim aktivnostima i događajima. Od nezaobilaznih Iločkih podruma i vinograda do događanja u staroj jezgri. Tako je u dvorištu crkve Svetog Ivana Kapistrana organizirana posveta vinograda, a u staroj gradskoj jezgri „pokladni sajam“: tradicijsko pečenje rakije, priprava čvaraka, fiš paprikaša, lovačkih specijaliteta, šaran na rašljama, tradicijske rukotvorine uz izbor najboljeg traminca. Dan su upotpunili jahači, koji su dojahali do tvrđave u tradicijskim nošnjama.

Posjet gradu Iloku temelji se na suradnji između grada Pregrade i grada Iloka, koja je svoj pisani oblik dobila 2015. godine,  na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pregrade potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

Posjetom gradu Iloku, obuhvaćena su i pitanja daljnje suradnje gradova na području razvoja vinogradarstva, turizma, odnosno turističke ponude te mogućnosti suradnje na budućim projektima.

Novosti

Brzi pristup