Voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević u Pregradi

U sklopu Tjedna EU fondova u Krapinsko-zagorskoj županiji u Srednjoj školi Pregrada u četvrtak 14. ožujka održano je predavanje voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branka Baričevića, koji je s učenicima Srednje škole Pregrada i Srednje škole Krapina razgovarao o predstojećim EU parlamentarnim izborima. Događanju su nazočili župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, ravnateljica Srednje škole Pregrada Vilmica Kapac, ravnatelj Srednje škole Krapina Ivan Rozijan, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar te predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je kako bez Europske unije zacijelo ne bi mogli u Hrvatskoj, cijeloj županiji, ali i u Gradu realizirati brojne projekte koji su zacrtani. „Trenutno je, što se tiče same infrastrukture, ugovoreno oko 10 milijuna kuna vrijednih projekata i još nekih 6,5 milijuna kuna, koje provodimo iz fondova EU. Zahvaljujući fondovima EU proračun Grada Pregrade je utrostručen, čime je napravljen jedan pozitivan iskorak. A osim povlačenja bespovratnih sredstava, EU nosi i neke vrijednosti koje bi svako društvo u 21. stoljeću trebalo imati, a to je poštovanje i dostojanstvo svakog čovjeka bez obziru na rasu, spol, političko i seksualno opredjeljenje“, naglasio je gradonačelnik Vešligaj.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zahvalio je voditelju Predstavništva EK u RH što se odazvao njegovom pozivu na predavanje u sklopu Tjedna fondova EU u KZŽ, a kako bi mladi iz prve ruke čuli benefite ulaska Hrvatske u EU.„EU izbori bitni su za Hrvatsku, isto kao i parlamentarni i predsjednički. Treba komunicirati s građanima, posebno mladim ljudima i informirati ih o mogućnostima i vrijednostima koje članstvo u EU donosi“, rekao je između ostalog župan Kolar.

Po završetku predavanja u školi, u Gradskoj vijećnici Grada Pregrade održan je radni sastanak na kojem su gradonačelnik Vešligaj i pročelnici upravnih odjela ukratko predstavili projekte Grada Pregrade, od kojih su brojni sufinancirani sredstvima EU. To su izgradnja reciklažnog dvorišta, energetska obnova upravne zgrade i društvenog doma, energetska obnova zgrade NK Pregrada te zgrade zemljišno knjižnog odjela, uređenje šumske ceste, rekonstrukcija nerazvrstane ceste Petrovina Menjački, uređenje Poduzetničke zone,  „Mladi u centru“, „Volunteering cities“, Informiranje javnosti o važnosti gospodarenja otpadom te Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju.