Workshop “City to City dialogue” Svjetske banke

Objavljeno Pon, 20/11/2017 - 07:16

Od 14. do 15. studenog 2017. u Skopju (Makedonija) održao se sada već tradicionalan Workshop “City to City dialogue”, a sve u organizaciji Svjetske banke. Workshop “City to City dialogue” dobra je prigoda da se sa stručnjacima iz regije razmjene spoznaje i iskustva u korištenju rezultata iz financijske samoprocjene i upravljanju financijama.

Grad Pregrada sudionik je UPP (program urbanog partnerstva) projekta Svjetske Banke od 2016. godine. Projektom se želi proširiti primjena Modela financijske samoprocjene (MFSA) u jedinicama lokalne samouprave. Potiče se razmjena znanja i partnerstvo među gradovima. Projekt je financiran iz sredstava Svjetske banke.

Na ovogodišnjem Workshopu “City to City dialogue” sudjelovali su i gradonačelnika Grada Pregrade, Marko Vešligaj, te pročelnik  UO za financije i gospodarstvo Grada, Krunoslav Golub. Gradonačelnik Pregrade je u sklopu prvodnevnog Workshopa predstavio alternativni način financiranja, tzv. crowdfunding.

Podsjećamo kako je godine 2015. godine pokrenuta renovacija dječjeg vrtića po niskoenergetskom principu. Navedenim projektom omogućilo se građanima da financijski sudjeluju u povećanju kvalitete javnih objekata čije usluge svakodnevno i koriste i to upravo putem kolektivno investiranja građana, odnosno crowdfundinga.

Pokretanjem, provođenjem i završetkom pilot projekta “Ti i ja zajedno za vrtić u Pregradi” koju su zajednički osmislili Grad Pregrada i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), crowdfunding platforma Croenergy.eu uspješno je položila svoj prvi ispit. U kampanji koja je trajala 90 dana prikupljeno je gotovo 100 000 kn od preko 200 donatora, čime je zatvorena financijska konstrukcija za obnovu krovišta i fasade Dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade.

Croenergy je specijalizirana crowdfunding platforma za financiranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Namijenjena je javnom, poslovnom i civilnom sektoru te primjenjuje sve crowdfunding modele financiranja (donacije, nagrade, zajmove, vlasničke udjele i udjele u dobiti). Njenim pokretanjem REGEA želi doprinijeti razvoju inovativnih koncepata financiranja energetskih projekata i pružati dodatnu podršku u njihovom razvoju i provedbi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Novosti

Brzi pristup