Zajedno za Hitnu!

Grad Pregrada te općine Hum na Sutli i Desinić pozivaju građanke i građane, udruge, institucije i poduzeća sa svog područja da se uključe u javno savjetovanje o Mreži hitne medicine. Javno savjetovanje o Mreži hitne medicine koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi resorni ministar, ministar Nakić, otvoreno 31. ožujka 2016. godine donosi konačno ispravljenje nepravde prema bivšoj općini Pregrada predviđajući punkt Tima 1 u Pregradi. No, 8. travnja na prezentaciji u Ministarstvu zdravlja ministar iznosi prijedlog Mreže u kojem više nema punkta Tima 1 u Pregradi! Time područje grada Pregrade te općine Hum na Sutli i Desinić ostaju bez medicinske pomoći izvan radnog vremena Doma zdravlja. Ovakav prijedlo je potpuno neprihvatljiv te dovodi u ugrozu zdravlje stanovnika i stanovnica s našeg područja. Gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj te načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša kao i načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin uputili su otvoreno pismo ministru Nakiću te će se grad Pregrada i općine Hum na Sutli i Desinić aktivno uključiti i u javno savjetovanje. No potrebna je široka mobilizacija i zajedničko djelovanje svih dijelova društva da se spriječi scenarij u kojem građani i građanke s našeg područja postaju zakinuti za hitnu medicinsku skrb.

Da biste se uključili u javno savjetovanje koje se nalazi na ovoj poveznici morate biti registrirani na na portalu esavjetovanja.gov.hr.

Ukoliko ste registrirani kao e-građanin/ka postupak registracije možete obaviti putem sustava NIAS, a ako niste tada upute za registraciju možete pronaći ovdje: https://savjetovanja.gov.hr/o-savjetovanjima/sto-su-to-e-savjetovanja-i-...

Nakon registracije na linku https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2979 možete ostaviti svoj komentar na prijedlog Mreže hitne medicine.

Kroz savjetovanje možete koristiti sljedeće argumente:

Dosadašnjom Mrežom hitne medicine (NN br. 71/12) na području grada Pregrade djeluje punkt dežurstva u Pregradi,  koji ni sada ne zadovoljava potrebe stanovnika s područja Grada Pregrade te  Općina Hum na Sutli i Desinić koje mu gravitiraju, a riječ je o 14 562  stanovnika dok je površina područja koju pokriva punkt dežurstva u Pregradi 149,09 km2. Ukidanjem punkta dežurstva te eventualnim neuvođenjem punkta Tima 1 u Pregradi tih 14 562 stanovnika/ca bilo bi zakinuto za adekvatnu hitnu medicinsku skrb. Praćenje rada Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije ukazuje na činjenicu da je područje koje je do sada pokrivalo Dežurstvo Pregrada od svih dežurstava imalo najviše obrađenih pacijenata. Naime, u Pregradi je 2015. godine bilo 2456 intervencija, više nego na bilo kojem drugom punktu dežurstva. Treba istaći i da je s prosjekom od 23 min za hitne i  34 min za nehitne intervencije na području ispostave Pregrade potrebno najduže vrijeme od primitka poziva do  dolaska k pacijentu na području cijele Krapinsko-zagorske županije. Ukoliko u Pregradi neće biti punkta Tima 1 to vrijeme dolaska će se ukidanjem dežurstva još dodatno povećati te izaći iz zlatnog standarda pružanja hitne medicinske pomoći.

Pri utvrđivanju organizacije hitne službe za Pregradu i cijeli sjeverozapadni dio županije ni do sada  nisu  u obzir u potpunosti uzeti svi bitni faktori kao što su udaljenost od bolnice, slaba prometna povezanost i cestovna mreža u brdovitom krajoliku, veličina i raspored teritorija, broj stanovnika po m2, vremenske prilike, starost stanovništva, a  posebice činjenica  da je navedeno područje gospodarski najrazvijeniji dio Krapinsko-zagorske županije, na kojem posluje znatan broj gospodarskih subjekta, od kojih je potrebno istaknuti najuspješnije i s najvećim brojem zaposlenih radnika Vetropack Straža d.d. i OMCO Croatia d.o.o iz Huma na Sutli, Kostel promet d.o.o iz Pregrade, Mini Mljekara Veronika d.o.o iz Desinića,  a što sve upućuje na visok rizik  nastanka ozljeda na radu i potrebu za adekvatnom hitnom medicinskom skrbi.  I na kraju ne manje važno, u 2015. godini punkt dežurstva Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Pregradi u potpunosti je obnovljen, vrijednost izvršenih radova iznosila je 52.000,00 kuna, a dio troškova snosila je Krapinsko-zagorska županija. Obzirom na stalno ukazivanje za racionalizacijom u sustavu zdravstva smatramo da je punkt Tima 1 u Pregradi ujedno i najracionalnije riješenje.