Zamjenica Dječje gradonačelnice Ana Šantek na sastanku sa zamjenicom župana i drugim dječjim gradonačelnicima s područja KZŽ

Sastanak zamjenice župana s dječjim gradonačelnicima

Zamjenica župana Jasna Petek u petak 8. listopada 2021. godine održala je sastanak s dječjim gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama.

Sastanak je zbog epidemioloških mjera održan online, a na njemu su sudjelovali dječja načelnica Općine Bedekovčina Iva Gorički, dječja načelnica Općine Sveti Križ Začretje Tihana Vorih, kumrovečki dječji načelnik Petar Županić, dječja načelnica Zagorskih Sela Gabrijela Jurak, dječja načelnica Marije Bistrice Paulina Švaljek, dječji načelnik Općine Veliko Trgovišće Dominik Šoštar, dječji načelnik Općine Radoboj Fran Pelin, tuheljski zamjenik dječje načelnice Mihael Ban, zabočka zamjenica dječje gradonačelnice Sara Premrl te zamjenica pregradske dječje gradonačelnice Ana Šantek. Sastanku su bili nazočni i njihovi mentori, stručni suradnici u osnovnim školama i predstavnici društava Naša djeca s područja županije.

Na sastanku je predstavljen koncept Participativnog dječjeg proračuna za 2022. godinu, koji podrazumijeva uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece u cilju povećanja dječje uključenosti u donošenje odluka kroz aktivno sudjelovanje djece u kreiranju i provedbi proračuna. Na taj se način kroz razvoj suradnje i dijaloga direktno zadovoljavaju potrebe djece u zajednici. Putem Javnog poziva po treći će se put omogućiti djeci da predlažu svoje projekte, a oni koji će biti vrednovani kao prioritetni uvrstit će se u proračun za 2022. godinu. Također je dogovoren ponovni sastanak župana s gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama za prosinac kada bi se trebali odabrati projekti koje će se financirati. Tekst javnog poziva objavljen je u petak, 8. listopada 2021. godine na službenim mrežnim stranicama Krapinsko-zagorske županije, pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a prijave projekta mogu se podnijeti do 26. studenog 2021. godine.

Na sastanku su djeca imala priliku postaviti pitanja zamjenici župana, a najviše zanimanja bilo je za područje zaštite okoliša, a uputili su i neke poruke odraslima u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, kao npr.

„Molim odrasle da više slušaju djecu i da ne prenose svoju lošu energiju na njih.“

„Molim odrasle da se svi više igraju s djecom! „

„Molim da roditelji posvete puno više vremena sa svojom djecom!“

„Dječja prava su važna i nisu samo odrasli ti koji razmišljaju!“

„Omogućite nam da školsku godinu završimo u školi.“

„Gledajte budućnost kroz perspektivu djece“

„Dijete je osoba željna pažnje.“

„Djeca su budućnost svijeta.“

„Djeca su najljepša stvorenja.“

„Djeca žele sigurnost.“

„Molim odrasle da više slušaju djecu i da ne prenose negativnu energiju na njih.“

Novosti

Brzi pristup