Započeo Erasmus+ projekt "Seniori za baštinu"

U galeriji Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina u četvrtak, 10. listopada održana je konferencija za medije i javno predstavljanje Erasmus+ projekta „Seniori za baštinu“. Događanje je održano u sklopu trodnevne međunarodne manifestacije Erasmus days, a projekt su predstavili ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada Draženka Gretić i ravnateljica Općinske knjižnice Krapinske Toplice Nadica Majsec-Kobaš.

Projekt provodi konzorcij koji čine četiri zagorske ustanove u kulturi, a uz gore navedene, u konzorciju je i Muzej Radboa. Riječ je o prvom odobrenom projektu konzorcija u području obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj od početka provedbe Erasmus+ programa, odnosno od 2014. godine. Projektni prijedlog ranije je ove godine ocijenjen s visokih 80 bodova te se nalazi na četvrtom mjestu na nacionalnoj razini. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU, a financira ga Europska unija s iznosom od 31.774,00 Eura.

Tijekom 24 mjeseca, odnosno od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2021. djelatnici ustanova sudjelovat će u strukturiranim tečajevima i razdobljima promatranja tuđeg rada (tzv. job shadowing) u različitim europskim državama. Do kraja ove godine planirane su četiri mobilnosti. Već ovog mjeseca ravnateljica Općinske knjižnice Krapinske Toplice odlazi na tečaj u Atenu na temu informacijske pismenosti, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada odlazi na job shadowing u Kranj u Sloveniju, ravnatelj Muzeja grada Pregrade odlazi na tečaj u Pirej na temu edukativnih programa u muzejima, dok ravnateljica Muzeja Radboa  odlazi na tečaj u Bruxelles na temu kulturne baštine i pripovijedanja u edukativnim programima. 

Sudjelovanje na strukturiranim tečajevima i razdobljima promatranja tuđeg rada u srodnim ustanovama u inozemstvu sudionicima mobilnosti omogućit će stjecanje znanja i praktičnih iskustava o tome kako osmisliti, organizirati i provoditi  stalne edukativne programe za odrasle osobe i osobe treće životne dobi na temu kulturne baštine. Starije osobe često su marginalizirane u našem društvu, a ovim projektom želi ih se vratiti u fokus javnosti  te pokazati lokalnim zajednicama njihovu vrijednost, osobito na području očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Novi programi obogatit će ponudu kulturnih sadržaja u Pregradi, Krapinskim Toplicama i Radoboju te će doprinijeti povećanju kvalitete sadržaja u kulturi na području Krapinsko-zagorske županije.