Završena izgradnja vodospremnika Žolekov breg i crpne stanice Košenine

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Desinića Zvonko Škreblin, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i direktorica pregradskog gradskog društva VIOP d.o.o. Vesna Zagvozda obišli su u ponedjeljak 16. rujna 2019. povodom završetka radova novoizgrađeni vodopospremnik Žolekov breg  i crpnu stanicu „Košenine“ na Vinagori.  Riječ je o investiciji vrijednoj 1,8 milijuna kuna koju su sufinancirale Hrvatske vode u iznosu 80 posto od ukupne investicije, a 20 posto VIOP, Grad Pregrada te općine Hum na Sutli i Desinić. 

Vodosprema je kapaciteta 100 kubika, a ovom će investicijom stanovnicima naselja Vinagora – Mala Gora, Druškovec Gora, Brezno i Desinić Gora biti osigurana opskrba vodom iz sustava javne vodoopskrbe zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju.  Na području Pregrade to je 37 domaćinstava, na području općine Desinić 12 te s područja Hum na Sutli 11 domaćinstava.

Inače, radovi na izgradnji vodospremnika „Žolekov Breg“ i crpne stanice Košenine“, koji čine dio podsustava visoke zone  ”Žolekov breg” – opskrba vodom tromeđe grada Pregrade, općine Desinić i općine Hum na Sutli, započeli su u lipnju 2018. godine, a zanimljivo je kako je ovo vodospremnik na najvišoj visini u Krapinsko-zagorskoj županiji, smješten na koti 492,50 m nadmorske visine. U sklopu projekta asfaltirana je i pristupna cesta u dužini od 680 metara. S ovom investicijom te izgradnjom glavnih opskrbnih cjevovoda i tlačnog cjevovoda, za što je VIOP d.o.o. uspio povući sredstva iz EU fondova, kroz Priogram ruralnog razvoja u iznosu od 4.632.943,00 kuna, dovršit će se jedan veliki projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava na području grada Pregrade započet 2000.godine u koji je utrošeno oko 40 milijuna kuna, a čime će pokrivenost pitkom vodom biti preko 98 posto.