Završilo 49. Branje grojzdja

U nedjelju 29. rujna završilo je 49. izdanje manifestacije „Branje grojzdja“ uz povorku beračica i berača koja je okupila mnoštvo sudionika, ali i posjetitelja na Trgu Gospe Kunagorske. Ulicama Pregrade prošlo je nekoliko konjskih zaprega čiji su sudionici svima predstavili svoj program i objasnili kako se kod njih bere i kako izgleda berba. Moglo se i vidjeti što se jelo i pilo na berbama, ali kako je u Zagorju na berbama uvijek veselo. Priređen je i  bogat kulturno-umjetnički program, a tu su bili i neizostavni mali berači i beračice.

Žiri u sastavu Marije Klasić, Goran Horvat i Tomislav Škrlec odlučili su da je za one najbolje presudila izvornost i originalnost. Lana Lasić iz KUD-a Sveti Križ Začretje je najbolja mala beračica, a najbolji mali berač je Dorijan Gotal iz Dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade. Najbolja beračica u kategoriji odraslih je Katarina Sente iz KUD-a Sveti Križ Začretje, a Nikola Vardijan je najbolji berač. Najbolja grupa je ona KUD-a Sveti Križ Začretje, a lentom za najbolja kola okitila se grupa Bračević-Hršak iz Petrovskog. Nagrade su najboljima uručili pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Gradonačelnik Vešligaj nije krio zadovoljstvo 49. manifestacijom Branje grojzdja. „Iza nas je sjajna manifestacija s 50-ak različitih događanja koje smo imali u tjedan dana u Pregradi. Na tisuće ljudi došlo je na zabavna događanja, ali tu su bila i kulturna i sportska događanja. Veoma je posjećena kruna događanja povorka beračica i berača. Predstavili smo lijepu tradiciju koju imamo u Zagorju i već sutra počinju pripreme za 50. izdanje“, rekao je Vešligaj dodavši da je ovogodišnja povorka bila međunarodnog karaktera. „Imali smo tradiconalne goste iz Slovenije, ali i goste iz Portugala, Španjolske, Sjeverne Makedonije i Bugarske koji su boravili ovdje u sklopu projekta Europa za građane gdje je naš LAG jedan od partnera u projektu i drago mi je da smo ih mogli ugostiti u petak na festivalu Vinskih popevka i napitnica, a dobro su se zadržali i na našem Trgu dobre kaplice“, spomenuo je.

Župan Kolar čestitao je gradonačelniku Vešligaju, Turističkoj zajednici područja Srce Zagorja, svim udrugama, vrtićima i školama na sjajnoj organizaciji. „Bilo je tu sjajnih desetak dana kulturnog, zabavnog i sportskog programa koji je uvijek vezan za našu tradiciju te naš način života u Zagorju. Mi smo definitivno vinska regija u kojoj se proizvode dekanteri i koji dobivaju svjetske zlatne medalje te regija u kojoj je proglašen najbolji pjenušac u 2018. godini i to je dokaz kvalitete naših vinara. S druge strane, tu je stoljetne tradicija vinarstva na našim prostorima“, rekao je župan i zahvalio svima onima koji su održali tu tradiciju organiziranja manifestacije Branje grojzdja 49 godina.