Župan Kolar u obilasku klizišta u Vrhima Pregradskim

Objavljeno Sri, 22/03/2023 - 14:51
Klizište Vrhi Pregradski

Na poziv gradonačelnika Marka Vešligaja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar obišao je u srijedu, 22. ožujka 2023. klizište u Vrhima Pregradskim na nerazvrstanoj cesti te klizište uz županijsku cestu Ž2151 u Pregradi u smjeru Desinića.

Gradonačelnik Marko Vešligaj naglasio je da su klizišta konstantan problem s kojim se Grad Pregrada bori godinama. U tijeku je sanacija 12 klizišta na našim nerazvrstanim cestama iz sredstava koja smo dobili iz Fonda solidarnosti EU i vjerujem da ćemo sve to završiti do lipnja. Međutim, pojavila su se nova klizišta na našim nerazvrstanim cestama, gdje su ugrožena i dva stambena objekta, za koje se radi projektna dokumentacija. Vjerujem da ćemo navedena klizišta u doglednom roku sanirati, ali moram istaknuti da očekujemo konkretnu i ozbiljnu pomoć Ministarstva graditeljstva“, rekao je gradonačelnik Vešligaj te istaknuo da još uvijek nema rezultata javnog poziva na koji se 2018. godine javilo pet kućanstava iz Pregrade, 2021. godine još dva kućanstva i sada još dva, a koji se odnosi na zbrinjavanje stanovnika kojima su kuće oštećene zbog klizanja tla. „Bez pomoći države, sami ne možemo rješavati problem sanacije klizišta i stambenog zbrinjavanja stanovništva“, zaključio je gradonačelnik Vešligaj.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec rekao je da, nakon što je krajem prošle godine sanirano jedno klizište na ovom području, pojavila su se dva nova odrona na udaljenosti 350 m, u samom centru Pregrade, na važnoj i frekventnoj prometnici. „Došlo je do odrona zemlje prema samoj pješačkoj stazi i prometnici. Dobro je što za sada odvijanje prometa nije ugroženo, međutim ova zemljana masa djelomično blokira odvijanje pješačkog prometa i na jednoj lokaciji već smo postavili betonske elemente kako bismo na neki način štitili malo prolaz pješaka. U narednim danima postavit ćemo i dodatne betonske elemente i na drugoj lokaciji da bismo barem privremeno zaštitili i omogućili odvijanje pješačkog prolaza, no to je privremeno rješenje do završetka izrade projektne dokumentacije, a tada će se moći pristupiti i nadamo se trajnoj sanaciji“, istaknuo je Sirovec.

Ni župan Željko Kolar nije krio frustraciju zbog konstantne borbe s klizištima te je istaknuo kako je to veliki pritisak na Županiju i gradove, koji nemaju dovoljno financijskih sredstava kako bi sami financirali sanaciju. „Nadam se, s obzirom da se istražne radnje već rade za oba klizišta, da će se moći klizište sanirati i da neće biti dodatno ugrožene kuće. Jer, s obzirom na veličinu i kompleksnost klizišta, postoji objektivna i realna mogućnost, a vidim da su toga i vlasnici objekata svjesni, da će morati napustiti kuće“ rekao je župan Kolar, dodajući da će Županija pomoći u okvirima svojih mogućnosti te da vjeruje da će ministar ovog ili idućeg tjedna ponovno posjetiti Krapinsko – zagorsku županiju.

Novosti

Brzi pristup