MO Pregrada

Goran Vukmanić

Predsjednik

Goran Vukmanić

Kontakt

091 797 4935
mopregrada@gmail.com 

 

Članovi Vijeća:

  • Zdravko Halamić, zamjenik predsjednika
  • Zvonko Koprivnjak, član
  • Božica Golubić, članica
  • Karlo Pasariček, član
  • Tomislav Krušlin, član
  • Marija Valić, članica

 

Mjesni odbor Pregrada obuhvaća područje Pregrade s 1.870 stanovnika i Vrha Pregradskih s 336 stanovnika.

Uže gradsko naselje Pregrada ujedno je i najveće naselje u Pregradi koje je na popisu stanovništva 2011. godine imalo je 1828 stanovnika. Osnovna škola u Pregradi djeluje od 1843., dječji vrtić otvoren je 1975., srednjoškolsko obrazovanje ima začetke u razdoblju od 1930. do 1940., kad je pregradski profesor Željko Kunović u vlastitoj kući podučavao nadarene učenike gimnazijsko gradivo; od 1977. do 1990. djelovalo je područno odjeljenje Srednjoškolskoga centra iz Krapine, a od 1997. djeluje Srednja škola Pregrada koja je 2003. preseljena u novu, suvremeno opremljenu zgradu uz koju je sagrađen i učenički dom.

Od 2004. djeluje i glazbena škola, a 2008. godine Pregrada je postala i akademsko središte s otvaranjem dislociranog studija fizioterapije Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara te 2010. otvaranjem Odjela izvanrednog studija sestrinstva Medicinskog fakulteta iz Osijeka.

Glavne kulturne ustanove – Gradska knjižnica  Muzej grada Pregrade – smještene su u zgradi Stare škole. Najznačajniji spomenik kulture je župna crkva Uznesenja Marijina, prostrana kasnobarokna građevina koja dominira vizurom mjesta, sagrađena 1818. i posvećena 1820. 

Na glavnoj ulici kompaktne urbane cjeline nalazi se secesijska, bogato dekorirana jednokatna zgrada koju je 1894. sagradio Adolf Thierry za vlastitu obitelj te u prizemlje smjestio ljekarnu K Angjelu čuvaru, a u dvorištu nadogradio pogon za proizvodnju lijekova.

Vrhi Pregradski raštrkano je naselje na obroncima Kunagore, zapadno i sjeverno od Pregrade, s kapelom sv. Lenarta kao najuočljivijim spomenikom sakralne arhitekture, često pregrađivanim i obnavljanim. 

 

MO Pregrada

 

Brzi pristup