Proračun u malom za 2020. godinu

Objavljeno Sri, 18/12/2019 - 07:21
Datum

Zajedno s novim, 12. brojem Glasa Pregrade na kućne adrese stiže vam i proračunski vodič za 2020. godinu, kroz koji vam želimo prikazati najvažniji financijski dokument grada na jednostavan i razumljiv način

Proračun u malom sažetak je Proračuna Grada Pregrade za 2020. godinu, koji kao dokument predstavlja složeni splet proračunskih klasifikacija i načela, te je jedan od najsloženijih i najvažnijih akata gradske uprave.

Cilj nam je da ovakvim pojednostavljenim i slikovitim prikazom gradskog proračuna svim građanima omogućimo uvid u prihode i rashode, kako bi dobili transparentnu i potpunu informaciju o tome gdje i kako se usmjerava i troši proračunski novac, ali i kako bi se upoznali s najvažnijim smjernicama razvoja Grada Pregrade. Odgovornost gradonačelnika i gradske uprave savjesno je služiti svojim građanima te ostvariti transparentnu i jasnu komunikaciju o temama koje su bitne za lokalni razvoj. Stoga i ove godine izdajemo ovu knjižicu u kojoj smo se trudili što bolje objasniti osnovne pojmove i procese bez citiranja konkretnih zakona, propisa i uredbi.

Proračunom za 2020. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu od 38,8 milijuna kuna, dok su ukupni izdaci planirani u iznosu od 38, 98 milijuna kuna. Unaprijed određeni rashodi iznose 17,4 milijuna kuna koji se odnose na zakonske obveze, okvire, namjenske donacije i rashode poslovanja, što znači da je za ostale investicije u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, socijalnu skrb, kulturu, sport, poticanje poljoprivrede, gospodarstva i turizma na raspolaganju 21,6 milijuna kuna.

Od značajnijih projekata i ulaganja u 2020. godini ističemo eko-bazen, uređenje kino dvorane, uređenje teniskih terena, igrališta u Gorjakovu i dječjeg igrališta Kunapark, projektiranje rekonstrukcije zgrade Dječjeg vrtića te mjeru za razvoj brdsko-planinskih područja u Pregradi. Osim niza novih projekata značajnih za pregradska naselja, sljedeće godine nastavlja se izgradnja već započetih projekata u 2019. godini, poput asfaltiranja cesta i ulica, energetskih obnova javnih zgrada, uređenja šumske ceste, izgradnje Poduzetničke zone, izgradnje punionice za električna vozila. Također se nastavljaju projekti društveni projekti Volunteering cities, kojim nastojimo ojačati volontiranje i međugeneracijsku solidarnost, Small Towns European Debate Network, koji za cilj ima stvoriti mrežu malih, pametnih, zelenih i inovativnih gradova u europskim ruralnim područjima, Žene za Zagorje, koji je izrazito važan za uključivanje nezaposlenih žena te starijih i nemoćnih u društvo te Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju, kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dva hrvatska grada Ludbrega i Pregrade te, kroz podršku i transfer znanja švicarskog partnera, aktivno promovira i zagovara društvena i solidarna ekonomija u Hrvatskoj.

O svemu tome možete čitati u novom proračunskom vodiču, a mi vas pozivamo na daljnji angažman, da svojim prijedlozima i u sljedećoj godini pomognete u kreiranju Proračuna te u konačnici podizanju kvalitete života u Pregradi.

Prilozi
Prilog Size
PRORACUNSKI_VODIC_2020.pdf 2.48 MB
Novosti

Brzi pristup