Hippolit Bilinski, Poljak rodom, dolazi s ​obitelji i troje djece tijekom 1876. u Pregradu. Tamo osniva ljekarnu i daje joj ime "K Angjelu čuvaru", po uzoru na ljekarnu "Zum Schutzengel" u Beču. Bilinski je naime živio u Beču u neposrednoj blizini ljekarne kao i župe s takvim imenom. Hippolit rano umire, a njegovi nasljednici preuzimaju i vode njegovi nasljednici sve do njene prodaje 1892. godine.

1892. godine u Pregradu dolazi Adolf Thierry, te otkupljuje ljekarnu. Iste je godine ishodio dozvolu za rad te ljekarne na svoje ime. Dozvola je izdana 1892. godine, a godinu dana kasnije Gjuro Carnelluti, poznat kao graditelj Hermana Bollea, izgradio je zgradu u koju se iste godine preselila ljekarna "K Angjelu čuvaru". Ljekarna je danas u najmu, a zaštićena je u izvornom obliku. 

Ljekarnik Adolf pl. Thierry de Chateauvieux utemeljio je u Pregradi prvu industrijsku proizvodnju lijekova u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, a ljekarnička djelatnost obitelji Thierry bila je preteča današnjih velikih farmaceutskih poduzeća. Najpoznatiji proizvodi bili su Thierryev čudotovorni balzam i Centifolijska mast, a bili su zaštićeni znakom "zelene opatice". Lijekovi proizvedeni u Pregradi bili su prodavani i cijenjeni doslovno u cijelom civiliziranom svijetu.

 

 

Brzi pristup