Što vidjeti

vidjeti

stara1.jpg

Pregrada je smještena na najzapadnijem dijelu Hrvatskog zagorja, u Krapinsko-zagorskoj županiji, između rijeke Sutle i padina Maceljske gore. Samo naselje smješteno je podno Kunagore u dolini koju tvori potok Kosteljina. Ljudi s područja Pregrade bili su sudionici mnogih povijesnih zbivanja. Radnici i seljaci ovog područja nisu se mirili sa životom kakvim su živjeli. Ta buntovnost očituje se i kroz postojanje mnogih povijesnih, kulturnih i drugih objekata na području grada kojeg krase: dvorac Bežanec, dvorac Gorica, ruševine Kostelgrada, dvorac Dubrava, proštenište Vinagora, rodna kuća Janka Leskovara, Muzej Grada Pregrade, Kuća Thierry s nekadašnjom ljekarnom "K Angjelu čuvaru"  te crkva u Pregradi poznatija pod nazivom Zagorska katedrala.

pregrada_3.jpg

Potkraj 19. stoljeća grade se zgrade suda, škole, kuća ljekarnika Thierrya te Pregrada dobiva urbana obilježja. U razdoblju između dvaju ratova jako je obrtničko središte. Nakon Drugog svjetskog rata postaje prvo rudarsko, a nakon zatvaranja ugljenokopa i industrijsko središte. Budući je uglavnom zadržala upravne funkcije, bilo kao kotarsko ili kao općinsko (gradsko) središte, Pregrada je jedno od rijetkih zagorskih naselja koje sve do danas bilježi polagan, ali postojan porast broja stanovnika.

stara_Bezanec.jpg

Danas je Pregrada upravno, gospodarsko i urbano središte sjeverozapadnoga dijela Zagorja. Također je i odgojno-obrazovno i kulturno središte poznato po svojoj baštini. Grad ima površinu od 67 km2, a prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine ima 6594 stanovnika. Udaljenost od autoceste i željeznice iznosi 25 km, a od zračne luke Franjo Tuđman 71 km. Pregrada je od Zagreba udaljena 66 km, od Rijeke 209 km, od Ljubljane 129 km, a od Beča 322 km.

stara_Pregrada.jpg

KRONOLOGIJA VAŽNIJIH POVIJESNIH DOGAĐANJA:

  • 1334. naziv Pregrada spominje se prvi puta u popisu župa arhiđakona Ivana Goričkog
  • 1598. pojava trgovišta (oppidium) u Pregradi
  • 1818. dovršena gradnja crkve tzv. Zagorske katedrale
  • 1842. izgrađena škola – u to vrijeme druga zidana zgrada u Pregradi
  • 1857. godine Pregrada postaje središtem kotara i kotarskoga suda čime ujedno počinje i proces urbanizacije
  • 1861. rođen književnik Janko Leskovar
  • 1892. Adolf Alfons Thierry dobio dozvolu za rad ljekarne u Pregradi
  • 1953. osnivanje samostalne radne organizacije „Ugljenokopi Pregrada“
  • 1978. Sabor SRH ponovo formira općinu Pregrada (Desinić, Hum na Sutli, Pregrada)
  • 1997. Pregrada je dobila status Grada kao jedinica lokalne samouprave

Brzi pristup