Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina

ADRESA:
Trg Gospe Kunagorske 3
49218 Pregrada

KONTAKT:
tel: +385 (0) 49 376 122
mob.: +385 (0) 99 376 1222
e-pošta: muzej@pregrada.hr
web: www.muzej-pregrada.hr
Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn

ZAPOSLENICI:
dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE:

Ponedjeljak: od 08:00 do 16:00 (zatvoreno za posjetitelje)
Utorak, srijeda i petak: od 08:00 do 16:00 (za posjetitelje od 10:00 do 15:00)
Četvrtak: od 10:00 do 18:00 (za posjetitelje od 12:00 do 17:00)
Subotom i nedjeljom, blagdanom i praznikom: zatvoreno*

*Posjet izvan radnog vremena moguć je za organizirane skupine posjetitelja uz prethodnu najavu.

CIJENE ULAZNICA, VODSTAVA I RADIONICA:

CIJENE ULAZNICA ZA STALNI POSTAV
• Odrasli: 20,00 HRK;
• Djeca, učenici, studenti, umirovljenici, osobe s poteškoćama: 15,00 HRK;
• Skupine odraslih (30 ili više osoba): 15,00 HRK;
• Skupine učenika, studen., umirov. ili osoba s potešk. (30 ili više osoba): 10,00 HRK;
• Obitelji (roditelji s malodobnom djecom): 40,00 HRK;

CIJENE ULAZNICA ZA POVREMENE IZLOŽBE
• Odrasli (bez posjeta stalnom postavu): 10,00 HRK;
• Djeca, učenici, studenti, umirovljenici, osobe s poteškoćama (bez posjeta stalnom postavu): 5,00 HRK

CIJENE VODSTAVA I RADIONICA
• Vodstvo za hrvatskom jeziku: 100,00 HRK;
• Vodstvo na engleskom jeziku: 150,00 HRK;
• Vodstvo na slovenskom jeziku: 150,00 HRK;
• Prošireno vodstvo (Muzej i Pregrada) na hrvatskom jeziku: 200,00 HRK;
• Prošireno vodstvo (Muzej i Pregrada) na engleskom jeziku: 300,00 HRK;
• Prošireno vodstvo (Muzej i Pregrada) na slovenskom jeziku: 300,00 HRK;
• Muzejski edukativni program (pedagoška/andragoška radionica) / po osobi (za min. 10 osoba): 30,00 HRK.

Stručno vodstvo na hrvatskom, engleskom ili slovenskom jeziku moguće je uz prethodnu najavu.


Ukratko o muzeju

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina nalazi se u centru Pregrade, u obnovljenoj novouređenoj zgradi izgrađenoj 1908. godine. Stalni postav otvoren je krajem 2007. godine, a predstavljeno je 639 eksponata.

Stalni postav muzeja čine tri zbirke:

  • Numizmatika
  • Rudarstvo
  • Ljekarnička zbirka Thierry

 

Numizmatika

Numizmatička zbirka Muzeja grada Pregrade predstavlja bogatu numizmatičku djelatnost donatora gosp. Tudjine. Zlatko Dragutin Tudjina dao je 1965. godine iskovati prvi zlatnik i srebrnjak s likom kralja Tomislava. Na aversu se nalazi prikaz kralja Tomislava en face, a na reversu je prikazan hrvatski grb. Zlatnik je kovao u Bavarskoj državnoj kovnici u Münchenu težine 105 grama, čistoće 986/1000, čime se njihova vrijednost ravnopravno mjeri sa svjetskim edicijama. Zlatnik s motivom Kardinala Stepinca iskovan je 1966. godine. Revers prikazuje povijesni hrvatski grb. Zlatnik posvećen hrvatskom jeziku i književnosti iskovan je 1967. godine. Na aversu je prikazan otac hrvatske književnosti Marko Marulić, a na reversu se nalazi posveta Deklaraciji o nazivu i položaju Hrvatskog jezika. U spomen na Kardinala Šepera iskovan je zlatnik 1968. godine. Na aversu je prikazan Kardinal Šeper u profilu, a na reversu Zagrebačka katedrala. Zlatnik posvećen Sv. Nikoli Taveliću iskovan je 1970. godine. Revers prikazuje Katedralu Sv. Jakova u Šibeniku. Povodom 100 godina rođenja Stjepana Radića dr. Tudjina dao je iskovati medalju u čast ovog znamenitog Hrvata. Na reversu se nalazi grb Hrvatske seljačke stranke. Uz medalje posvećene hrvatskim povijesnim ličnostima iz edicije dr. Tudjine, ovdje se nalazi raznovrsna kolekcija svjetovnih medalja iz Hrvatske, Europe i Svijeta te kalupa za izradu svjetovnih medalja. Tematika svjetovnih kalupa pokazuje vrlo širok raspon te raznovrsnost numizmatičke zbirke gosp. Tudjine. Tu su kalupi s prikazima vladara, velikana, crkvenih velikodostojnika, kalupi posvećeni sportu i spomena vrijednim svjetskim događajima kao što je npr. “Misija Apollo VIII, 21.-27. XII. 1968.“. Uz zbirku svjetovnih medalja i kalupa, u Numizmatičkoj zbirci predstavljena je kolekcija votivnih medalja i kalupa. Votivne medalje su se poklanjale kao svjedočanstvo hodočasničkog putovanja ili kao poklon povodom svetih potvrda. Medalje s prikazima različitih svetaca držale su se na posebnom mjestu u kući  u uvjerenju da štite kuću od bolesti i zle kobi.

 

Rudarstvo

Rudarska zbirka je od izuzetne važnosti za gospodarsku prošlost Pregrade, a u stalnom postavu obrađuje se razdoblje od 1942. godine do zatvaranja rudnika 1975. godine. Rudarstvo je predstavljeno uz pomoć dokumenata i fotografija koje datiraju iz vremena Drugog svjetskog rata, kada je Stjepan Tudjina kupio rudnik u Pregradi. Nakon Drugog svjetskog rata ugljen je bio važan energent, tako da se napredak Pregrade i njezinih građana dogodio dobrim dijelom zahvaljujući Pregradskim ugljenokopima. U rudniku je radilo stanovništvo Pregrade, ali i cijelog Hrvatskog zagorja.

Proizvodnja Pregradskog ugljenokopa 1970. godine bila je 77000 tona ugljena, no kako je nafta postajala puno važniji energent, proizvodnja je postepeno slabila, novčana sredstva rudnika preusmjeravala su se u novu djelatnost te se rudnik ugasio 1975. godine. Uz dokumente i fotografije u postavu su i rudarske karbitne lampe, rudarski alat, zastava i svečana rudarska odora. Uz rudarstvo, u istom prostoru predstavljena je geološka prošlost Pregrade uz pomoć fosila pregradskog kraja. Fosili su nastali u vremenu kada je na ovom području bilo toplo trijasko more, prije otprilike 230 milijuna godina.

 

Ljekarnička zbirka Thierry

Ljekarnička zbirka predstavlja farmaceutsku djelatnost obitelji Thierry čije djelovanje je od izuzetne važnosti za Hrvatsku jer je u Pregradi bila prva industrijska proizvodnja lijekova u Hrvatskoj. Proizvodnja lijekova temeljila se na stručnom i znanstvenom iskustvu višestoljetnog ljekarenja u Hrvatskoj. Ljekarnik Adolf pl. Thierry de Chateauvieux dobio je 9. studenoga 1892. koncesijsku ispravu pod brojem 52.906, tj. dozvolu za rad ljekarne u Pregradi. Thierry je angažirao jednog od poznatih zagrebačkih graditelja Gjuru Carneluttija da mu napravi projekt glavne zgrade i proizvodnog kompleksa te je 1893. otvorio ljekarnu «K Angjelu čuvaru». Kao potvrdu ozbiljnog poslovnog djelovanja obitelji, odnosno ljekarne «K Angjelu čuvaru»  2. ožujka 1900. godine u Londonu su patentirali dva glavna proizvoda. Adolf Thierry je najprije u Londonu registrirao tzv. Engleski čudotvorni balzam i Centifolijsku mast-20. listopada 1899., a potom proizvode zaštitio patentom od 2. ožujka 1900. godine i naposljetku ih je 1901. godine u istom gradu  prodao za 960.000 kruna. U ispravi se nalazi i trgovačka (zaštitna) marka (tzv. zelena opatica) za te proizvode.

Prilog